Wednesday, June 29, 2011

~PeRaSaaNKu ~
Syukur alhamdulillah ..Nikmat yang Engkau beri sangat bermakna buatku..Nikmat sihat..Nikmat masa lapang .. Tidak terhitung nikmatMu ya Allah..Ku syukuri segala nikmat yang ana perolehi sepanjang 21 tahun ana di muka bumi Allah..Cantik dan luas ciptaanMu ya Allah...Alhamdulillah.. Alhamdulillah..Alhamdulillah..

Ana jalani hari demi hari dengan semangat yang berkobar-kobar..Ana ingin menjadi insan yang memperbaiki diri dari hari ke hari..Ana ingin menjadi muslimah yang berjaya di dunia dan akhirat..Insyaallah..Doakan ana ya sahabat-sahabatku..Walaupun sibuk dengan kerja dan tanggungjawab sebagai anak,tanggungjawab sebagai hamba Allah perlu dilunasi..Mencari ilmu untuk dibawa bekal pulang kelak bertemu dengan Penciptaku...Kuliah maghrib amat memberi kesan kepada jiwaku yang amat dahagakan ilmu.. Ku ingin menjadi hambaMu yang taat pada perintahMu..Walaupun diri ini serba kekurangan di mata manusia,ku ingin menjadi indah di hadapanMu ya Allah..Bila mendengar ayat-ayatMu,menitis air mataku ini kerana diri ini masih lemah dan terasa hidupku banyak melakukan dosa...

Tanggal 29 Jun 2011,tiga

Monday, June 27, 2011

~ KeLuh KeSaHkU~

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t.

Syukur alhamdulillah kerana dengan limpah kurniaNya dapat ana mengemaskini blog ana ini...Syukur kepadaMu kerana masih memberi ruang kepadaku untuk melihat keindahan ciptaanMu ya Allah...Syukur kepadaMu atas nikmat sihat dan masa lapang...Hanya padaMu ku panjatkan kesyukuran di atas segala yang Engkau  beri kepadaku....

Sedih pilu hatiku ini ya Allah..Hari ini ana berasa sebak..Sedih menyelubungi hatiku..Semoga Allah kuatkan hati ana untuk menghadapi dugaanMu ini..Pada hari ini ada guru menegur di perhimpunan bahawa pelajar-pelajar sering melepak di koperasi...Ana akui kadang-kadang pelajar duduk di koperasi.. Ana sudah menegur bahawa mereka tidak boleh duduk di koperasi tambahan pula pengajaran dan pembelajaran sedang dijalankan...Namun,nasihatku ibarat bagai mencurah air ke daun keladi.. Hatiku pedih sangat namun ku tetap mendoakan agar adik-adik mahu mendengar nasihatku...Pandangan serong guru-guru cuba kuelakkan.. Namun,kejadian itu telah berlaku..Semua itu di luar kawalanku...Hanya Allah yang tahu betapa sedihnya hatiku apabila mendengar guru menegur...Perasaanku hancur luluh...Adik-adikku, akak memohon dengarlah nasihat akakmu ini agar kita sama-sama tidak menghadapi masalah...Adik-adikku, guru disiplin sudah perli-perli akak dik..Ketahuilah adik-adik akak sekalian,jiwa akak terhiris namun demi keluarga akak teruskan juga bekerja di koperasi..Akak perlu menjaga nama baik ayah akak yang mengajar di situ.. Adik-adik akak sekalian,nama ayah akak terseret dalam hal ini...Adik-adikku,akak mohon  pada kalian tolong fahami nasihat akak..Cukuplah nama akak disebut-sebut tetapi apabila nama ayah akak dikaitkan akak sebak dik... Jikalau hanya akak sahaja yang disebut-sebut oleh cikgu-cikgu,akak masih boleh terima tetapi apabila ayah akak terbabit kolam air mata akak pecah...Kasihanilah ayah akak dik..Nama baiknya akan tercalar... Buat ayahandaku,maafkan anakanda..Walaupun anakanda lihat wajahmu sentiasa tenang tetapi anakanda memahamimu ayahandaku..Anakanda tidak tahu untuk berbuat apa lagi...Dugaan ini akan kita tempuh bersama..Ayahandalah kekuatan anakanda bagi meneruskan perjuangan ini..Insyaallah pasti ada hikmah di sebaliknya..

Adik-adik akak,hari pertama akak bekerja memberi kejutan yang besar bagi akak..Masyaallah wahai adik-adik..Perkataan yang keluar dari mulut kalian itu amat tidak sesuai digunakan.. Bukankah kata-kata yang keluar dari mulut kita itu adalah doa?? Adik-adikku,akak hanya mampu menegur kalian ..sekiranya nasihat akak tidak berbekas di hati kalian,semoga Allah memberikan taufik dan hidayahNya kepada adik-adik..Maaf sekiranya bicara akak menyentuh kalbu adik-adik tetapi ketahuilah duhai adik-adikku sekalian teguran itu untuk menyedarkan adik-adik tentang kesalahan yang adik-adik lakukan..Sekiranya adik-adik melihat akak membuat kesilapan,akak sedia mendengar dan mengubah demi kebaikan kita bersama..Insyaallah...Adik-adik akak sangat advanced dari segi pelbagai pihak...Kadang-kadang bicara yang terluah oleh adik-adik tidak dapat akak gapai maksudnya..Akak juga mengakui akak pun manusia yang lemah dan dhaif tetapi marilah kita bersama-sama memperbaiki diri kita ke arah kebaikan duhai adik-adikku..Adik-adik mesti tidak percaya bahawa akak menitiskan air mata kerana kalian..Butir-butir kata yang keluar dari mulut adik-adik sangat pedih dan keterlaluan..Walaupun kata-kata itu ditujukan kepada kawan-kawan adik tetapi akak dapat merasai kesakitan akibat ketajaman lidah adik-adik..Ayuh adik-adikku,mari kita sama-sama mengeluarkan buah bicara yang menyenangkan hati semua pihak agar kita diredhai oleh Yang Maha Esa serta disukai oleh rakan-rakan.. Marilah kita beriringan menjaga tutur kata tetapi memberikan senyuman yang tulus ikhlas..

Adik-adik akak sekalian,guru itu adalah pemberi ilmu kepada kita..Wajiblah kita menghormati dan mengasihi guru dengan seikhlasnya..Janganlah wahai adik-adikki memanggil guru dengan gelaran yang tidak elok..Masyaallah duhai adik-adik akak,betapa besarnya pengorbanan seorang guru kepada kita..Guru itu seumpama lilin yang menerangi orang lain..Membakar dirinya demi orang lain..Pengorbanan guru itu sangatlah besar..Kadang kala mengorbankan masa bersama keluarga demi anak didiknya.. Tahukah kalian betapa pentingnya seorang guru??? Tanpa guru tiada insan yang menjadi doktor..tanpa guru tiadalah menteri..Renungkanlah kata-kata akak ini wahai adik-adikku..Memanggil guru dengan gelaran yang tidak elok itu berdosa..Cuba adik-adik akak ini fikirkan perasaan seorang guru apabila anak didiknya memanggil dengan gelaran yang kurang sopan?? Adik cuba bayangkan bahawa adik-adik dipanggil dengan gelaran sedemikian..Adik-adik sendiri tidak suka apabila orang memanggil adik-adik dengan gelaran yang tidak elok..Ingatlah wahai adik-adikku,redha seorang guru itu amat penting..Sekiranya ilmu yang dicurahkan itu tidak diredhai, nauzubillah masa depan adik-adik akan hancur.. Zaman sekarang amat mementingkan ilmu pengetahuan..Ilmu itu penyuluh kehidupan.. Akak bimbang dengan kalian duhai adik-adikku..

Adab pergaulan membataskan lelaki dengan perempuan.. Lelaki dan perempuan bukan muhrim tidak boleh bersentuhan..Adik-adik akak, kalian perlu mengetahui batas-batas ini dik..Bertepuk tampar antara lelaki dan perempuan itu berdosa..Kalian bermula dengan bertengkar dengan perkataan dan berlanjutan akhirnya... Terus terang dik akak malu sangat...Duhai adik-adik muslimah,akak mahu menegur kalian,,Akak tahu akak juga ada kelemahan tetapi marilah kita saling tegur menegur..Akak minta maaf tetapi perkataan dan tingkah laku kalian turut membuatkan akak malu dik..Kata-katamu lebih berbisa daripada lelaki..Adik-adikku,akak sangat sedih mengenangkan kalian..Akak terbayangkan masa hadapan kalian.. Semoga Allah melindungi kita daripada perkara-perkara yang tidak elok..Insyaallah..Marilah kita menjadi seperti buah epal..Buah epal yang harum dan tinggi di atas pokoknya..Perempuan yang baik ibarat buah epal yang enak ketika dimakan dan berada tinggi di atas pokok..Hanya pemuda yang tegar hatinya dapat menggapai buah epal tersebut..Janganlah kita menjadi buah epal yang jatuh serta busuk baunya... Marilah kita mempersiap diri kita dengan benteng keimanan kepada Allah agar kita sentiasa dilindungi oleh Allah.. Hanya Allah tempat kita menyandarkan harapan ... Perempuan itu adalah fitnah dunia...Janganlah kita menjadi fitnah kepada lelaki wahai adik-adikku sekalian...Jadilah kita wanita yang solehah serta anak-anak yang solehah buat ibu bapa kita..

Hati ini berdegup pantas apabila seorang guru lelaki masuk ke koperasi..Bukanlah bermaksud ana mempunyai perasaan terhadap guru itu tetapi ana sangat risau.. Kehadiran guru itu bertujuan untuk bersembang dengan ana tetapi jujur ana katakan ana tidak selesa.. Ana malu sangat..Ana buntu apabila memikirkan hal ini..Ketika itu bagai mahu memberitahu majikanku izinkan saya berhenti bekerja tetapi majikan ana meminta ana menyambungkan kerja sampai diberitahu kelak..Masyaallah..dup..bagai ada batu menghempap ana..Ana diberitahu bahawa ana hanya bekerja sehingga akhir bulan ini sahaja..tetapi majikanku memberikan kata putus pada ana.. Jika diturutkan hati,ana memang mahu berhenti disebabkan beberapa masalah yang amat mencengkan jiwa ana..Ana tidak dapat berbuat apa-apa..Ana berserah kepada Allah S.W.T. Pasti ada hikmah di sebalik setiap kejadian..Ana tidak tahu bagaimana mahu menyatakan bahawa ana kurang selesa apabila guru lelaki tersebut datang.. Ana takut sekiranya guru tersebut terasa hati dengan ana..Masyaallah berat penanggunganku.. Ya Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..berikanlah jalan keluar padaku... Ana takut guru-guru memandang serong terhadap ana walaupun ana tidak berbuat apa-apa.. Ana gelisah..ana bimbang..Ana risau..

Wallahu a`lam..