Saturday, February 4, 2012

~ NUKiLaN HaTi ~
 
Berbisik hati merinduimui ya Allah..Alhamdulillah..Syukur..Segalanya hanya untukMu.. Ku sujud hanya padaMu tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Salam buat KekasihMu, Nabi Muhammad S.A.W.

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Kumulakan dengan bismillah coretan hati ini.. Biarpun payah,biarpun lelah akan kuteruskan jua demimu..Biar air mata membasahi pipi, biar segala rasa bertamu di hati, biar derita mengundang di jiwa..Akan kusemai kesabaran dan ketabahan melingkari hati..

Aduh,andai ku bisa mengundurkan detik waktu dahulu..Namun,semua itu hanya mimpi yang tidak akan menjadi realiti..Redha,perkataan yang sinonim bagi situasi diriku.. Kini,musim air mata berjuraian di pipi..Kuharap senyuman bakal menghiasi wajahku..Detik waktu ku rasa seperti lambat berlalu..Ya Allah,Tuhan yang Maha Mengetahui segala-galanya..Ku bicarakan segala rasa hati denganNya kerana tiada siapa yang mampu memhami diriku sepertiNya..Cinta agungku hanyalah milik Dia..

Senandung semalam terus menghiasi sukmaku..Ku berlari dan terus berlari agar dapat ku hakiskan kenangan silam namun kian menghimpit jiwaku..Kucuba melupakan namun semakin kuingati.. Ya Allah,dugaanMu sungguh berat ..Tidak tertanggung oleh diriku..Lantas hatiku mengingati ayat-ayatMu.. Tidak Engkau turunkan sesuatu ujian dan dugaan yang tidak mampu ditanggung oleh hambaMu..Senyuman segera terukir biarpun hambar.. Ku ingati lagi kata sahabatku.. Tidak Allah terunkan hujan melainkan Dia ingin menyediakan dirimu pelangi yang indah.. Masyaallah.. Senyuman yang ikhlas dari hati kuukirkan..

Ya Allah,hambaMu ini redha dan pasrah..Sungguh ikhlas dari hatiku.. Hatiku yang gelisah kusirami dengan zikrullah agar menenang hatiku bak salji yang turun ke bumi..Hatiku yang sarat dengan kekecewaan lantas kuhadiahkan ayat-ayat cinta dariMu..Hatiku yang sepi kualirkan air mata ini mengenangkan segala dosa-dosaku..

Ya Allah,ku ingin merasai hangatnya kasihMu..Ya Allah,ku ingin Engkau belai diriku dengan sayangMu..Ya Allah,selimutilah diriku dengan rahmatMu..Ya Allah, siramilah diriku dengan berkahMu..Ya Allah,hambaMu yang sangat kerdil meminta belas dan kasihan dariMu.. Hinanya diriku di hadapanMu..

Sahabat,
Daku ikhlaskan diriku menerima keputusanmu.. Ku ukirkan senyuman yang paling indah buatmu.. Redha dengan ketentuan Illahi..Doaku buatmu sentiasa mekar dan mewangi.. Semoga dirimu berbahagia di dunia dan di akhirat.. Jagalah peribadi..Insyaallah Allah akan memberkati..
 Salam kemaafan dari hati..

Wassalam.. 

Friday, February 3, 2012

~ JoDoH~

Tanda-tanda kalau dia JODOH kita itu ada dua: 

✿~ 1. DIPERMUDAHKAN 
✿~ 2. MENDEKATKAN kita kepada Allah..

Jika tidak ada dua-duanya, BERMAKNA dia BUKAN JODOH kita..makanya bila tanda itu tiba, BUKANLAH MATA..jangan terus DIBUTAKAN CINTA.. >>> PERCAYALAH pada Allah..percaya SUNGGUH-SUNGGUH, jangan ragu-ragu..jangan berprasangka, YAKINLAH dengan sepenuh hati..ketentuanNYA pasti yang TERBAIK..semoga itu membuat kamu BERLAPANG DADA dengan ketentuanNYA..♥♥♥

♥ WaDaH HaTi ♥

♥ WADAH HATI ♥ 

Hati ibarat wadah Untuk diisi sesuatu yang indah Ilmu, hikmah, taufik, hidayah Dia Tuhan yang menganugerah.. ALLAH SWT tidak akan mengisi wadah yang kotor .Mana boleh barang yang berharga diletak ke dalamnya Selagi belum bersih Bekas yang kotor, layak diisi dengan benda yang kotor Macam tempat buangan sampah Segala kekotoran dilempar kepadanya Oleh itu jagalah hati Bersihkan selalu Dari mazmumah yang melulu Gilaplah ia hingga bercahaya Agar layak menampung anugerah Dari YANG MAHA ESA ALLAH SWT..... Yang berupa iman, hidayah dan taufik, ilmu dan hikmah Dan lain-lain lagi yang tidak ada nilainya..... ìÑSYÄÅLLÅH 【ツ】Sèñyüm 【ツ】Syükür 【ツ】Sèlålü 【ツ】Såhäbätkü.

~ BiLa DoSa Jadi BiaSa ~

◕Bila dosa jadi biasa, hilang rasa gerun pada Yang Maha Esa.. 
◕Bila dosa jadi biasa, hilang rasa malu dalam jiwa.. 
◕Bila dosa jadi biasa, calit hitam sudah tidak dapat dikesan di dalam hati yang bersarang noda.. ◕Bila dosa jadi biasa, maksiat makin melata tak kira tempat dan masa.. 
◕Bila dosa jadi biasa, semua yang haram dipandang indah di mata manusia..
❝Sesungguhnya PENDENGARAN, PENGLIHATAN, dan HATI semuanya itu akan diminta bertanggungjawab❞ (al-israk:36)

Thursday, February 2, 2012

~ LuKiSan JiWa ~


Syukur ke hadrat Illahi kerana kita masih bernafas dan dapat melihat alam yang terbentang luas..Syukur..Alhamdulillah.. Salam rinduku kepada kekasihMu, Nabi Muhammad S.A.W.

Tatkala ini,air mata menitis membasahi pipi..Entah kenapa air jernih ini semakin laju menuruni dan membasahi pipiku..Ya Allah,bantulah hambaMu.. Sebak menguasai diri..Kubiarkan air mataku menitis dan terus menitis agar mampu mengurangkan bebanan di jiwaku.. Sungguh berat ujianMu.. Sungguh lemah diriku dalam menghadapi ujianMu..Ya Allah,hambaMu ini malu denganMu..

Ya Allah,hambaMu bersyukur di atas segala rahmat dan nikmat yang Engkau berikan kepadaku.. Engkau mengujiku untuk melihat diriku merintih padaMu..Tiada tempat lain untuk diriku mengadu selainMu..Walau berbagai dugaan yang kian datang kepadaku,hambaMu ini ada Allah di sisiku.. Biar manusia tidak memahamiku namun daku ada Allah yang setia denganku..Yang mendengar segala isi hatiku...

Biarpun berat penanggunganku,tetapi daku bersyukur..Ayahanda bonda dan keluarga di sisiku.. Namun,hati ini tidak betah untuk menggusarkan hati mereka..Biarlah daku menanggung setiap ujian dan dugaan sendirian..kerana daku yakin Allah bersamaku.. Tidak sanggup diri ini membiarkan ayahanda dan bonda melihat titisan jernih membasahi pipi..Tidak.. kerana sayang dan cintaku untuk mereka..

Ya Allah,hambaMu merintih dalam pilu..Berikanlah kekuatan dan ketabahan buatku.. Daku mampu berlakon ceria di hadapan mereka namun bukan  dengan hatiku..Gelak ketawaku tidak mampu ku ukirkan bila sendirian..Biarpun begitu,daku selalu mengingatikan diri agar tersenyum di hadapan orang lain..Jangan biarkan orang lain tahu apa yang terkandung di dalam hatiku..

Ya Allah,daku benar-benar lemah..Daku amat kerdil di hadapanMu..Ya Allah, dengan rendah diri hamba berdoa agar Engkau kuatkan jiwaku..Berikanlah hambaMu ketabahan..Lindungilah hambaMu ini..Kupohonkan kasih dan sayangMu..Berkatilah setiap langkahku.. Sesungguhnya Engkau Maha Pengasih dan Penyayang..