Thursday, June 14, 2012

~ Nukilan Hatiku 2 ~ 

Alhamdulillah..Kita masih dipertemukan dalam alam maya ini.. Ana ingin menyambung nukilan hati ana yang telah ana ukirkan dalam blog ana.. Sememangnya banyak persoalan yang telah diajukan kepada ana tetapi hanya beberapa soalan sahaja yang ana mampu jawab di sini.. Sekadar perkongsian.. Seorang sahabat yang agak rapat dengan ana bertanya.. Awak,sepanjang saya mengenali awak saya tengok awak tak rapat dengan mana-mana lelaki.. Saya rasa awak tak ada yang special tetapi bolehkah saya tanya awak sesuatu? Sepanjang awak hidup di muka bumi ini,awak tak pernah sukakan seseorang ke? Masyaallah..Soalannya memberikan sejuta debaran di hati ini..

Rasa suka itu adalah pemberian Allah buat hamba-Nya.. Satu perasaan yang indah sekiranya dilunasi dengan landasan yang betul...Ikatan akad dan nikah.. Secara jujurnya ana pernah suka dengan seseorang... Agamanya,akhlaknya,sopan santun dengan orang tua telah membuatkan ana rasa tertarik dengannya.. Sememangnya banyak orang yang meminatinya lantas ana melihat kekurangan diri ini.. Layakkah ana bergandingan dengannya?  Sikapnya sedikit sebanyak menambat hati ana.. Susah untuk ana menyukai mana-mana lelaki.. Tapi ketahuilah sahabatku...Diriku ini penuh dengan kelemahan dan kekhilafan.. Terasa kerdil .. Ana tidak bimbang tentang jodoh.. Allah sudah menetapkan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik begitu jua sebaliknya.. Yakinlah dengan Allah..Oleh itu,marilah kita sama-sama menjadi muslimah solehah..Sama -sama mencari ilmu Allah.. Sama-sama mempersiapkan diri untuk menjadi bakal isteri.. Bukan mudah untuk mengemudi sebuah layar bahtera baitul muslim.. Ana hanya mampu mendoakan mendapat jodoh yang terbaik.. Usah terlalu risau tentang jodoh kerana sudah ditetapkan sejak kita dalam kandungan lagi.. Ana turut mendoakan dia juga mendapat jodoh yang terbaik.. Sekiranya kita sukakan seseorang diamkan sahaja tentang perasaan itu dan berdoalah.. Insyaallah Allah itu Maha Mendengar.. Bagi ana cinta selepas nikah adalah yang terbaik.. Seboleh-bolehnya ana tidak mahu menjadi fitnah buat lelaki..

♥ Kuserahkan Segalanya Hanya PadaMu ♥

~✿ Ya Allah, jika dia yang Engkau ciptakan untuk mengisi KEKOSONGAN ini..... sampaikanlah kepadanya... Jika dialah yang TERBAIK untuk hidupku dan agamaku.. maka mudahkanlah jalan ini untuk ke sana.. Jika dialah yang tertulis sebagai TEMAN hidup dan matiku... PANJANGKANLAH hubungan ini serta ikatan ini hingga ke akhir hayat... ✿~

contoh cinta bersandarkan Allah S.W.T.


Itulah yang ana katakan sukar untuk menjaga hati tetapi Insyaallah dengan izin-Nya kita cuba sedaya upaya untuk menghindari perkara yang tidak sepatutnya.. Ingatlah bahawa hanya yang berhak sahaja yang boleh menyentuh cinta kita..Seterusnya ada seorang kenalan mengatakan bahawa apabila seseorang itu memakai baju kurung nampak old fashion nampak macam tua..Ana senyum apabila mendengar comment ini ..Okay..Sekarang terdapat banyak fesyen baju kurung.. Bagi ana secara jujurnya ana tidak kisah pandangan orang tentang cara pemakaian ana selagi ana tidak melanggar syariat.. Orang kata ana old fashion sekalipun ana tidak ambil hati dan ana tidak kisah.. Kerana ana yakin dengan baju kurung yang ana pakai.. Ana selesa dan ana suka.. Sekarang ana suka berjubah .. 

Setakat ini dahulu buat kali ini. Insyaallah,ana akan terus meng"update" dari semasa ke semasa..  Maaf sekiranya ada bicara yang mengguris hati.. Salam kemaafan dari ana.. 

Wassalam w.b.t. 

Monday, June 11, 2012

~ Salam imtihan ~ 

Alhamdulillah..Syukur ke hadrat Illahi kerana limpah kurnia-Nya dapat juga kita bertemu di alam maya ini ..Syukur kepada Allah kerana masih memanjangkan umur kita agar kita dapat mengumpul harta yang bernilai untuk dibawa pulang bertemu-Nya kelak..Amalan dan ibadah yang ikhlas kerana-Nya.. Insyaallah..Marilah kita sama-sama mempertingkatkan ibadah kepada-Nya.. Bulan puasa kian hampir.. Ya Allah,rindunya RamadahanMu ya Allah.. Salam rindu buat kekasihMu yang agung, Nabi Muhammad S.A.W.

Entri ana pada kali ini pendek sahaja memandangkan ana berada dalam musim peperiksaan.. Esok bermula untuk ana berperang di medan ilmu ..Belajar harus diniatkan kerana Allah Taala bukan kerana peperiksaan.. Ana bermula 12 Jun 2012 dan berakhir pada 27 Jun 2012.. Ya Allah,permudahkanlah segala urusanku.. Hanya padaMu tempat hambaMu yang lemah lagi kerdil ini meminta..

Banyak yang ana ingin kongsikan di sini tetapi ana perlu mengambil masa yang lama untuk menulis entri yang panjang.. Jadi,cukuplah setakat ini dahulu.. Oh ya.. Buat sahabat-sahabat sekalian, ana dengan rendah diri memohon ampun dan maaf di atas segala salah dan silap yang telah ana perbuat secara sengaja mahupun tidak sengaja.. Maafkan ana .. Ikhlas dari hati ini memohon jutaan ampun dan maaf.. Sekian ..

Wassalam w.b.t.