Wednesday, April 20, 2011

~ Ku Milik Mu~

Jauh ku tinggalkan kisah semalam
Jauh ku tinggalkan duka kelmarin
Kusut jiwa menyesakkan dada
Kecamuk hati ini tak pernah ku luah

Ketika Kau kurniakan
NikmatMu kepadaku
Terasa diri dlimpahi RahmatMu

Ku mohon Engkau pimpinlah kelemahan hati ini
Agar aku selalu di jalan RedhaMu
Tak putus memujiMu
Moga tak Kau biarkan dan lontarkan diriku
Bersama mereka yang di dalam kemurkaanMu

Tuhan kepadaMu aku meminta
Jangan Kau biarkan aku terleka
Dan tenggelam dalam nikmat dunia
Terlupa yang ku miliki semua milikMu

Hanyalah keikhlasan serta pengabdianku
Menjadi lafaz syukurku kepadaMu

Dan ku kembali padaMu Tuhan
Yang Menciptakan

Tuesday, April 19, 2011

~ Sakaratul Maut dan Alam Kubur 2~

AKHIRAT

Apabila kita sudah mati dan telah menjadi tanah,dan tulang-tulang sudah berserakan,masakan kita akan dibangkitkan kembali.
( As-Shafat :16 )

Ingatlah ! Ketika Ibrahim berkata : Hai ,Allahku ! Perlihatkanlah kepadamu bagaimana engkau menghidupkan orang mati ? Jawab Allah: Tidakkah engkau percaya kepadaku ya Ibrahim? Kata Ibrahim: Ya ,memang aku percaya,tetapi untuk menyenangkan hatiku. Maka Allah berfirman : Ambillah empat ekor burung,hampirkanlah kepadamu,dan potonglah burung itu. Kemudian tiap-tiap potongan itu letakkan di atas sebuah bukit.Sudah itu panggillah semuanya.Tiap-tiap potong itu datang dengan cepat kepadamu.Ketahuilah ,bahawa sesungguhnya Allah itu perkasa lagi bijaksana.
( Al- Baqarah: 260)

Hadith Abi Hurairah r.a. mengatakan : Tiap-tiap orang muslimin yang luka di jalan Allah ( mati syahid) ,maka dia dibangkitkan dari kuburnya di hari kiamat,darah-darah lukanya itu berbau wangi seperti bau al- miski ( minyak wangi )
( Riwayat Bukhari)

HARI KIAMAT AL-HASYAR

" Dan pada hari itu,kami himpunkan mereka semua,seraya dikatakan kepada mereka itu. Hai, sekalian jin! Sesungguhnya kamu telah banyak memperdayakan manusia
( Al-An'am:128)

Nabi SAW bersabda : Dihimpunkan umat manusia ini nanti di hari kiamat dalam tiga macam cara. Yang pertama mereka yang berjalan kaki,yang kedua berjalan dengan kenderaan,dan yang ketiga  ialah mereka yang berjalan dengan muka
( Riwayat Muslim)

SYAFAAT

 Syafaat pertolongan Nabi SAW di akhirat.
a) Di waktu melenyapkan panas matahari .Panas yang membakar dan membuat penderitaan yang tidak terhingga-hingga.
b) Terdapat di mizan,iaitu ketika ditimbang antara dosa dan pahala.Kalau dosanya lebih berat,maka daun neraca itu ditambah oleh SAW sehingga beratnya kembali seimbang
c) Syafaat Nabi SAW terdapat di waktu meniti Titian Siratal-Mustakim. Barang siapa umatnya terjatuh dalam neraka,maka disyafaatkan oleh Nabi SAW.

HISAB 

Pada hari itu orang keluar dari kuburnya dalam keadaan yang bermacam-macam supaya mereka itu melihat hasil usahanya. Barang siapa yang mengerjakan sebesar zarah kebaikan,maka pada hari itu akan dilihatnya. Dan barang siapa yang mengerjakan sebesar zarah keburukan,maka pada hari itu akan dilihatnya juga ."
( Al-Zilzalah: 6-8)

Pada hari itu mulut mereka ditutup,tangan yang berbicara.Sedangkan kaki mereka itu akan menjadi saksi terhadap apa yang mereka usahakan .
( Yaasin : 65)Sunday, April 17, 2011

~ Sakaratul Maut dan Alam Kubur ~

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...

Buat tatapan sahabat sekalian..Marilah kita sama-sama mengambil iktibar daripada buku ~ Sakaratul Maut dan Alam Kubur ~..

Berdebar rasa hatiku apabila melihat tajuk buku ini..Ana rasa terpanggil untuk membaca dan menghalusi ilmu yang terkandung dalam buku ini..Masyaallah,hanya Tuhan sahaja yang Maha Mengetahui betapa kerdilnya diriku apabila membaca buku ini...Betapa banyaknya dosa yang ana lakukan sepanjang 21 tahun ana hidup di muka bumi ini...Ya Allah,berikanlah kesempatan buatku untuk memperbaik diriku serta membuat amal kebajikan sebelum malaikat maut menjemputku...

" Rasulullah telah bersabda :" Perbanyakkanlah ingatan kepada kematian yang menghapuskan segala bentuk kelazatan dunia." Diriwayatkan oleh Imam Malik dan Ibnu Majah ,bahawa seorang lelaki dari golongan Anshor bertanya kepada Rasulullah : " Mukmin yang bagaimanakah yang paling utama ?" Rasulullah menjawab : " Yang lebih baik akhlak budi pekertinya ". Orang itu bertanya lagi :" Mukmin yang bagaimanakah yang lebih pandai ? " Rasulullah SAW menjawab lagi : " Yang lebih ramai di antara mereka ingat kepada kematian,dan yang melakukan persiapan setelah ingat kepada kematian.Merekalah yang terpandai " .

Ibnu Majah meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda : " Dahulu aku pernah melarangmu melakukan ziarah kubur,namun sekarang silakan kamu berziarah,kerana dengan ziarah itu menumbuhkan  sikap zuhud kepada dunia dan juga akan ingat kepada akhirat.

CARA MATI ORANG YANG BERIMAN

Ibnu Majah r.a dan beberapa Ahli Hadith lainnya meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda "Orang yang beriman akan mati dengan keringat di dahi ."Imam Tirmidzi dalam kitabnya telah menyebut ,dari Salman Al-Farisie r.a beliau berkata ,bahawa Rasulullah SAW bersabda " Jagalah mayat ketika kematiannya dan perhatikanlah tiga perkara :

1 ) Bila dahinya berkeringat
2 ) Air matanya berlinangan
3 ) Hidungnya keluar hingus ,maka hal tersebut penanda rahmat Allah untuk si mayat

Ketika Allah mengampuni dan memaafkannya maka dia tersipu-sipu dengan rasa malu hingga berkeringat.

Abduliah Ibnu  Mas`ud berkata,kadang  kala kerinagt orang yang beriman itu petanda masih adanya sisa dosa  yang ada padanya,kemudian dibersihkan pada waktu sampainya kematian.

MENUJU KE ALAM BARZAKH

Alam barzakh ialah masa sejak roh  itu berpisah  dari  tubuh sampai hari berbangkit . Allah berfirman dalam Al- Quran seperti berikut
Maksudnya : " Dan di belakang mereka itu barzakh sampai hari berbangkit "
   ( Al-Mukminun : 100 )

Hadith Abi Al- Hajaj r.a. mengatakan : Rasulullah bersabda : " Ketika mayat itu diletakkan di dalam kubur,maka kubur itu berkata sambil mengeluh : " Aduhai,anak Adam..Apakah engkau tidak tahu bahawa aku ini rumah fitnah ,rumah gelap,rumah sempit dan dingin,rumah cacing ? Apakah engkau tidak menduga  ketika lalu di atas punggungku? Kalau sekiranya mayat hamba yang soleh,maka dia akan menjawab dengan baik. Kata kubur itu lagi: Apakah engkau mengerjakan amar makruf,nahi mungkar? Aku mengubah tubuhmu  menjadi rumput hijau ,membuat jasadmu menjadi nur dan menaikkan rohmu ke hadrat Allah Taala.
(Riwayat Thabarani )

Di sanalah tubuh berbaring .Di tempat gelap dan dingin.Seluruh tubuh akan dimakan ulat,mata dan telinga akan menjadi sarang cacing. Adapun bagi orang yang beriman dan beramal soleh ,lahat itu serasa tidur di tilam sutera,sedang dan nyaman,dan tekanan kubur itu serasa pangkuan ibunya. Demikianlah sabda Rasulullah.

Hadith Abi Hurairah r.a. mengatakan :Bersabda Nabi SAW yang bermaksud : Orang mukmin itu di dalam kuburnya seperti di dalam kebun yang hijau. Kuburnya terasa lapang tujuh hasta persegi,terang benderang seperti cahaya bulan purnama.Tahukah kamu dari hal ayat yang berbunyi " maka bahawasanya dia berkehidupan sempit " jawab sahabat sahabat : Allah dan Rasulullah yang lebih mengetahui .Kata Nabi SAW ialah orang kafir itu di azab dalam kuburnya . Di bawah kekuasaan sembilan puluh sembilan tanin. Tahukah kamu,apa yang dimaksudkan dengan tanin? Iaitu sembilan puluh sembilan ekor  ular yang mempunyai tujuh kepala. Ular itu melilit dan menyembur tubuhnya hingga hari kiamat.


PERISTIWA KIAMAT

Firman Allah SWT : Ertinya" Apabila langit telah belah. Dan dia mengikuti perintah Allahnya.Dan bila bumi itu datar ." 
( Al-Insyiqaq: 1-3 )

Firman  Allah SWT : Ertinya " Bila matahari itu digulung .Bila bintang-bintang telah berjatuhan .Bila gunung-gunung telah berterbangan .Bila laut telah panas. "
( At-Takwir : 1-6 )

Di dalam kedua surah ini dinyatakan bahawa kiamat itu ialah hancurnya alam ini. Matahari digulung, langit pecah menjadi minyak,bumi akan datar,gunung-gunung akan berterbangan seperti kapas diterbangkan angin. Laut panas mendidih kemudian kering dan tertimbun dan bintang-bintang akan berjatuhan. Matahari ,bintang-bintang,bulan dan bumi akan berantakan ,pecah,hancur dan kemudian lenyap.


 ~ BerTEmU KemBaLi~

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh......


Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana dengan limpah kurniaNya kita dapat lagi bernafas di muka bumi Allah ini.Setinggi-tinggi syukur ke hadrat Illahi ana limpahkan.Semoga amalan dan ibadah kita semakin bertambah dari hari ke hari.Insyaallah.

Pertama sekali,ana ingin memohon jutaan kemaafan kepada sahabat-sahabat ana dan sesiapa yang mengenali ana.Jutaan kemaafan ana hulurkan.Buat pengetahuan kalian,esok adalah hari pertama peperiksaan yang perlu ana tempuhi.Takut+getar+berdebar kian melanda diri ana. Pelbagai rasa kian menghimpit jiwa..Masyaallah...

Ya Allah,hanya padaMu daku berserah segalanya..Sesudah daku berusaha dan berdoa, daku bertawakal kepadaMu..Ya Allah,permudahkanlah urusan daku dan berikanlah kejayaan di dunia dan di akhirat..Insyaallah...

Buat ayahanda dan bonda,ampunilah dosa anakanda pada ayahanda dan bonda..Iringilah doa buat anakanda untuk pergi ke medan pertempuran esok.. Berlinang air mata anakanda bila teringat ayahanda dan bonda..Tidak dapat anakanda mencium tangan ayahanda dan bonda untuk mendapat restu ... Anakanda rindu pada ayahanda dan bonda ... Ya Allah, lindungilah ayahanda dan bondaku serta kaum keluargaku...Sesungguhnya daku jauh dari mereka..

Buat temanku,terima kasih kerana menjadi tulang belakang diri ana .Di saat daku lemah,dikau sentiasa memberikan kata semangat...Kehadiranmu amat bererti buat diriku..Temanku, daku hanya mampu menghulurkan doa buat dirimu..Terima kasih atas segalanya...Sekiranya daku mulai lalai dan lupa,tegurlah daku kerana daku hanya manusia biasa yang lemah...Semoga bahagia menyelimuti dirimu...

Buat sahabat-sahabatku yang  mengambil Pendidikan Khas sidang 2010-2014 Universiti Sains Malaysia,bittaufik wannajah..Marilah kita sama-sama berusaha dan berdoa agar kejayaan menjadi milik kita semua..Insyaallah...Terima kasih buat kalian semua kerana sudi membantu saya dalam kelas..
May Allah Bless Us..

Salam imtihan buat semua...